Ga naar de inhoud

Zakelijke Rekening

Als ondernemer is het verstandig om een zakelijke betalingen los te trekken van prive betalingsverkeer. Het is weliswaar niet verplicht, maar bijvoorbeeld het hebben van een zakelijke rekening heeft een aantal voordelen. De voordelen en nadelen van een zakelijke rekening worden op deze pagina besproken. Zoals gezegd is het vanuit de Kamer van Koophandel of belastingdienst niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het gebruik van een zakelijke rekening wordt door deze partijen wel aangeraden vanwege het overzicht in de administratie. Door de betalingen via een zakelijke rekening te laten lopen worden privé en zakelijke geldstromen gescheiden en daardoor overzichtelijker. Daarnaast is het bij de meeste banken niet toegestaan om zakelijke betalingen via een privé rekening te laten lopen. Een bank heeft namelijk speciale ondernemerspakketten met o.a. een zakelijke rekening, zakelijke spaarrekening, zakelijke creditcard en diverse andere diensten waarvoor betaald moet worden. De kosten van een zakelijke rekening zijn vaak een stuk hoger dan een privé betaalrekening.

Voordelen zakelijke rekening

Zoals aangegeven zijn er voordelen aan het gebruik van een zakelijk rekening. Hieronder de voordelen op een rij.

 • Overzicht in zakelijke geldstromen. Dit is belangrijk voor zowel de ondernemers als voor de boekhouder. Hierdoor is het mogelijk overzicht te houden.
 • Prive betalingsafschriften hoeven niet gedeeld te worden.  Op het moment dat de belastingdienst een controle doet op de boekhouding hoeven alleen de zakelijke bankafschriften gedeeld te worden. Wanneer gebruik gemaakt wordt van 1 rekening dan moet al het betalingsverkeer aan de belastingdienst inzichtelijk gemaakt worden.
 • Meer diensten voor ondernemers. Zakelijke ondernemerspakketten geven ondernemers extra diensten die op een prive rekening niet beschikbaar zijn. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de mogelijkheid om ideal-betalingen te ontvangen.
 • Professionele uitstraling tegenover leveranciers.  Een betaalafschrift van leveranciers zit er professioneler uit bij gebruik van een zakelijke rekening. Een voorbeeld: In plaats van afzender Freddy Heineken komt er op het betaalafschrift afzender Heineken Brouwerijen N.V. te staan.
 • Extra voordeel voor startende ondernemers. Startende ondernemers profiteren altijd van voordeel bij het afnemen van een starterspakket bij een bank. Dit betekent vaak dat het eerste jaar in ieder geval geen kosten betaald te hoeven worden voor het betalingsverkeer. Daarnaast zijn er vaak diverse andere acties zoals korting op bedrijfsverzekeringen.

Nadelen aparte zakelijke betalingen

Ondernemers zien eigenlijk maar 1 nadeel aan een zakelijke rekening: de kosten. De kosten van een zakelijke rekening zijn nou eenmaal een stuk hoger dan van een privé rekening. Daarnaast heeft iedereen al een privé rekening, dus het is extra. De tarieven van een zakelijke rekening verschillen sterk per bank en het is daarom raadzaam om van te voren goed te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de jaarlijkse kosten, maar ook op de kosten van het betalingsverkeer. De banken hebben ook andere service-niveaus en hebben ook verschillende specialismen dus het vergelijken van zakelijke rekeningen wordt dan ook sterk aangeraden.

Zakelijke rekening openen

Als ondernemer kan men het beste kiezen voor een zakelijke betaalrekening. Ten eerste kan men op die manier de zakelijke kosten, uitgaven en inkomsten goed gescheiden houden. Maar er zijn meer redenen om een zakelijke rekening te nemen:

 • Tenaamstelling op de naam of handelsnaam van de onderneming.
 • De geldstroom van verschillende filialen en vestigingen kan gescheiden worden gehouden.
 • Het is mogelijk om pinbetalingen te accepteren.
 • Via de webshop kunnen Ideal-transacties worden ontvangen.
 • Men kan een zakelijk krediet afsluiten.
 • Er kunnen automatische incasso’s worden ingesteld.
 • Debiteuren kunnen betalen middels acceptgiro’s.

Ook kunnen er, uiteraard alleen in goed overleg met de bank, kredietfaciliteiten aan de bankrekening worden gekoppeld. Dat wordt ook wel een rekening courant genoemd. De ondernemer kan dan ook rood staan op deze rekening, hij beschikt dan namelijk over een afgesproken, maximale bestedingslimiet.
Deze rekening courant staat in principe los van andere specifieke kredieten zoals een starterskrediet of bedrijfskrediet, maar is uiteraard ook afhankelijk van de kredietwaardigheid van de onderneming in zijn geheel.

Kosten zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke bankrekening zijn doorgaans wat hoger dan die van een persoonlijke bankrekening. De exacte kosten kosten kunnen nogal verschillen, afhankelijk van de gekozen bank en het pakket dat men afneemt. Ook de hoeveelheid transacties is van invloed op de jaarlijkse kosten, evenals de eventuele geldopnames en stortingen van contant geld.

De meeste banken berekenen bij een zakelijke bankrekening namelijk kosten voor iedere transactie. Daarnaast bieden zij meestal pakketten aan waarin reeds de kosten van een bepaald aantal transacties tegen een voordelig tarief is opgenomen. Worden er in de afgesproken periode meer transacties afgesloten, zijn er extra kosten verschuldigd die soms aardig op kunnen lopen. Het is daarom raadzaam om vooraf te goed inventariseren wat er precies nodig is qua bankpassen, kredietvoorzieningen en transacties. Aan de hand daarvan is het makkelijker om te vergelijken welke bank het gunstigste is. Indien de ondernemer een eigen webshop heeft, zal het wenselijk zijn dat de klanten met Ideal kunnen afrekenen. In dat geval is een zakelijke bankrekening een nadrukkelijke voorwaarde.

Zakelijke bankrekening vergelijken

Voordat je dit goed is het verstandig om zakelijke rekeningen te vergelijken. Wie een zakelijke bankrekening wil openen kan op de websites van de meeste banken een aanvraagformulier downloaden. Dit uitgeprinte en ingevulde formulier moet naar de bank worden opgestuurd, samen met een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel alsmede een kopie van het legitimatiebewijs van degene die volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel daartoe gemachtigd is. Doorgaans is de bankrekening dan binnen twee weken geregeld. Sneller gaat het meestal via een bezoek aan het bankkantoor, waar doorgaans binnen een half uur een zakelijke rekening, een tijdelijke pinpas alsmede de benodigde inloggegevens voor internetbankieren kunnen worden verzorgd.