Ga naar de inhoud

Hoe kies je een boekhoudprogramma?

waar op letten boekhoudprogramma

Als ondernemer heb je altijd veel op het programma staan. Je wilt natuurlijk dat je bedrijf zo snel mogelijk groeit. Daarom probeer je er alles uit te halen door er alle tijd in te steken. Helaas staat het bijhouden van je boekhouding ook op het programma. Uiteraard wil je hier zo min mogelijk tijd aan besteden, om meer tijd voor andere zaken te hebben. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudsysteem kan het je veel werk uit handen nemen. Maar wanneer past een boekhoudprogramma bij jouw situatie en hoe kies je vervolgens het juiste boekhoudprogramma?

Weet wat een boekhoudprogramma inhoudt

Een boekhoudprogramma is een softwarepakket waarmee je de boekhouding zoveel mogelijk kunt automatiseren. Dit geeft je de mogelijkheid om snel en eenvoudig online je financiële administratie te bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld gedigitaliseerd bankafschriften vastleggen of inkoop- verkoopfacturen verwerken.

Bepaal wat je zelf wel en niet kan

Voordat je de aanschaf van een boekhoudprogramma overweegt, vraag je dan eerst af wat je wel en niet zelf kan doen. Heb je geen verstand van boekhouden en besteed je het uit? Dan hoef je geen boekhoudsysteem aan te schaffen. Wees er wel van bewust dat je met het inhuren van een administratiekantoor of accountant je het beheer van je boekhouding volledig uit handen geeft en veel kosten met zich meebrengt. Beschik je wel over de benodigde kennis van boekhouden? Dan kan een boekhoudprogramma een geschikte oplossing voor je zijn om je administratie goed en overzichtelijk bij te houden. Met een boekhoudsysteem kun je er ook voor kiezen om je boekhouding zelf bij te houden en het alleen te laten controleren door een boekhouder. Dit kan door middel van een meekijkfunctie.

Bepaal welke functionaliteiten je nodig hebt

Boekhoudsystemen hebben naast een aantal basisfuncties (basispakket) ook extra functionaliteiten (aanvullend pakket) waar je gebruik van kunt maken. Voordat je een systeem uitkiest, dien je hier dus eerst goed naar te kijken. De basisfunctionaliteiten stellen je in staat om je boekhouding te laten voldoen aan de minimale eisen die door de Belastingdienst gesteld worden. In een basispakket kun je inkomende of uitgaande facturen, bank- en kasmutaties, kassabonnen en andere financiële aantekeningen verwerken. Bij een aanvullend pakket zijn er opties die je helpen om de normale werkzaamheden te versnellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het toevoegen van een scan-en-herkenfunctie, om je inkoopfacturen automatisch te laten verwerken. Met een bankkoppeling verschijnen bankafschriften in realtime in je administratie. Bedenk dus van tevoren goed of en welke extra functionaliteiten jou helpen om effectiever en efficiënter te werken.

Test gratis een boekhoudprogramma

Weet je nog niet welk programma je wil gebruiken? Probeer dan eerst eens een aantal pakketten uit om erachter te komen welk pakket het beste bij jouw situatie past. De meeste boekhoudprogramma’s hebben een proefperiode van veertien tot dertig dagen om je de kans te geven wegwijs te worden met het programma. Maak hier dus gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *