Ga naar de inhoud

Boekhoudprogramma

De administratie van een bedrijf is cruciaal om vanaf de start goed op te zetten en bij te houden. De administratie van een bedrijf is een geordende weergave van alle inkomsten en uitgaven van de onderneming. Een boekhoudprogramma helpt om je dit online op te zetten. Het is het geheugen van het bedrijf waarop altijd teruggevallen kan worden wanneer dat nodig is voor de belastingdienst, investeerders of als je zelf wilt weten hoe je bedrijf er financieel voor staat. Naast het feit dat het heel onhandig is als je geen goede bedrijfsadministratie hebt, worden er ook door de belastingdienst eisen gesteld waaraan een goede boekhouding moet voldoen.

Boekhouding opzetten

Zoals gezegd is het belangrijk om de bedrijfsadministratie vanaf de start goed op te zetten. Het is wetenschappelijk onderzocht en starters met een degelijk boekhoudprogramma hebben een grotere kans van slagen in de toekomst. Daar staat tegenover dat het bijhouden van een bedrijfsadministratie een tijdrovende bezigheid is die ondernemers niet altijd leuk vinden. Daarnaast vergt het ook kennis van zaken om een jaarrekening of een salarisadministratie op te zetten. Dit is dan ook de reden dat veel ondernemers met personeel dit uitbesteden aan boekhouders of een accountant. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe meer gespecialiseerde kennnis nodig is om een goede bedrijfsadministratie te voeren.

Daarnaast is het verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Op basis van o.a. het burgerlijk wetboek en de algemene wet inzake Rijksbelastingen moet een ondernemer zijn administratie bijhouden en bewaren. Kort gezegd moet alles bewaard worden wat van belang is voor de heffing van vennootschap-, omzet- en inkomstenbelasting. Er is een wettelijke plicht om de basisgegevens van de administratie voor 7 jaar te bewaren. Voor onroerende zaken is dit zelfs 10 jaar, dit is namelijk de herzieningstermijn die de belastingdienst hanteert voor roerende zaken. Een online boekhoudprogramma is hiervoor ideaal.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Online boekhouden is ontzettend populair onder ondernemers. De reden hiervoor zijn de relatief lage kosten en het grote gemak. Een belangrijk voordeel is dat bij online boekhoudprogramma’s op elk moment en vanaf elke plek de boekhouding kan worden bijgewerkt. De boekhouding wordt in de browser gedaan, waardoor er geen aparte software gedownload hoeft te worden. Daarnaast hebben online boekhoudsystemen verschillende prijsplannen voor kleine en grotere bedrijven. Door deze schaalbaarheid kan een goed boekhoudpakket van eenmanszaak tot en met bedrijven met veel personeel gebruikt worden. Een ander voordeel is dat de boekhouding op een centrale en beveiligde plek wordt opgeslagen. Hierdoor wordt er door de leverancier toegezien op het aanmaken van backups en andere veiligheid. De systemen zijn is zo ingericht dat meerdere personen gezamenlijk aan één administratie kunnen werken. Dit kan een ondernemer zijn in samenwerking met zijn accountant of met verschillende onderdelen binnen de organisatie.

reviews e-boekhouden.nl

E-boekhouden.nl – Eenvoudig Boekhouden 15 maanden gratis voor starters

Boekhouden en factureren op een manier die jij begrijpt

Rompslomp.nl – Zorgeloos Boekhouden onbeperkt facturen maken

Gratis 30-daags proefabonnement op Rompslomp Professional. Je zit nergens aan vast en kiest daarna het pakket dat bij jou past.
Vanaf 7,50
boekhouding money monk

MoneyMonk – Speciaal voor ZZP'ers 30 dagen gratis

Ben je zzp’er en schrijf je uren? Mooi! Want MoneyMonk is ontwikkeld voor jou.
Vanaf 7,50
visma eAccounting

Visma eAccounting 100 apps en koppelingen

Online boekhouden voor elk type ondernemer. Trustpilot score: 4.5 uit 5.

Facturen sturen met een boekhoudprogramma

Met veel online boekhoudprogramma’s is mogelijk om te factureren. Hierbij wordt via het boekhoudprogramma een factuur aangemaakt en verstuurd. Hierdoor is het niet meer nodig om zelf de factuur op te stellen en te mailen. Daarbij staat de factuur automatisch in de boekhouding en kan het boekhoudprogramma controleren of de factuur betaald is. Deze functies kunnen de startende ondernemer administratieve zorgen uit handen nemen zodat de focus ligt op het ondernemen. Daarbij helpt het versturen van online facturen inclusief een ideal-betalingsmodule enorm om achterstallige betalingen terug te dringen. Debiteuren hebben direct de mogelijkheid om de factuur in orde te maken wat de kans verkleint dat de factuur op een stapel blijft liggen. Tip: Je kunt ook gemakkelijk de software vinden die het beste bij jou past via onze handige vergelijker!